A rangos nemzetközi World Luxury Hotel Awards versenyen hullott a díjeső a magyar hotelekre. A noszvaji Oxigén Hotel és a ráckevei Duna Relax több rangos elismerést is elnyert.
A szállodaipar Oscarjának tartott World Luxury Hotel and Spa Awards díjainak különlegessége, hogy a luxusszállodákat és gyógyfürdőket, illetve azok szolgáltatásait maguk a vendégek értékelik a saját élményeik alapján. A versenyben a világ minden tájáról számos kategóriában nevező prémium hotelek és spák közül azok részesülhetnek elismerésben, amelyekre a legtöbben voksolnak a korábbi vendégek közül. A szavazásban évente több mint 300 ezer vendég vesz részt.
A 2006 óta létező World Luxury Hotel Awards szavazáson a világ szállodái a vendégek tapasztalatai alapján mérik össze teljesítményüket. Az idén a négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Family Spa három kategóriában is elhozta a rangos Country Winner díjat: a legjobb lett a luxus country szállók, a luxus all-inclusive családi hotelek és a luxus családi szállók között. Az ugyancsak négycsillagos ráckevei Duna Relax ugyanezt a díjat kapta meg a folyóparti luxusszállodák, illetve a luxus bizniszszállók között, harmadik, Regional Winner díját pedig a luxus bankett és rendezvényhotelek kategóriájában nyerte el. A díjakat a svájci Kulm Hotel St. Morizban Sárvári Krisztina, a szállodák igazgatója vehette át.
Módosítás dátuma: 2017. december 15. péntek, 09:14
2017. december 14. csütörtök, 10:09
adminisztrátor
Negyedik helyezést ért el az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvény a kontinens legjobb karácsonyi vásárait megversenyeztető, brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási portál által szervezett közönségszavazáson.
A mezőny erősségét mutatja, hogy több mint 75 karácsonyi vásár közül választották ki a legjobb 10-et, és a budapesti rendezvényt a nagy hagyományokkal rendelkező bécsi társa mindössze 236 szavazattal előzte meg.
A Bazilika előtti vásárra több mint 16 ezren szavaztak, a magyarok mellett orosz, francia, izraeli és horvát utazók. Az egyetlen magyar helyszínként szereplő vásár olyan városok rendezvényeit utasított maga mögé, mint Prága, a világ legrégebbi karácsonyi vásárának otthont adó Nürnberg vagy a négymillió vásározóval büszkélkedő Köln.
A verseny első helyén Zágráb, a másodikon a franciaországi Colmar, a harmadikon a bécsi adventi vásár végzett.
Az Adventi Ünnep a Bazilikánál mostantól viselheti, és minden kommunikációjában használhatja a European Best Christmas Markets TOP 5 címet és logót.
A jövőben szállodává bővítik a Pannonhalmi Főapátság tulajdonában lévő, háromszáz éves apátsági major épületegyüttest, a szállodai brandre a Marriott szállodalánccal kötött húsz évre szóló megállapodást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szerdán Paul Rosenberggel, a Marriott európai fejlesztési igazgatójával.
A tervek szerint a mintegy ötmilliárdos összköltségű fejlesztés jövő márciusban kezdődik, a hotelt pedig 2020 húsvétján nyitják meg. Ezzel Magyarország első vidéki Marriott-egysége jön létre.A Pannonhalmi Főapátság 2012-ben döntött arról, hogy a város központi részén elhelyezkedő volt apátsági major épületét látogatóközponttá, kiállítótérré alakítja, az épület 2015-ben kapott használatbavételi engedélyt. A beruházással párhuzamosan a város kapott egy új főteret az épületegyüttes mellett. A látogatóközpont azonban nem töltötte ki a telek teljes alapterületét, így a fennmaradó részek fejlesztési területként beépítetlenül maradtak. Az apátsági majorban alakították ki a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériát. A kiállítótereket, a konferenciatermet és a cukrászdát részben áttervezik, funkcióikat pedig részben megtartják.
Az épületegyüttes bővítésével 99 szobát, az apátsági gyógynövénykultúrára épülő wellnessrészleget, konferenciatermet, éttermet és látványsörözőt alakítanak ki. A szállodához geotermikus fűtésrendszer készül, az épületre napkollektorok kerülnek, a szálloda egyes tereinek vízellátását pedig az udvari kutak biztosítják.
A cél, hogy az elsősorban áprilistól októberig tartó turisztikai szezont kitolják, emellett Ausztriából, Dél-Németországból és Szlovákiából is szeretnének vendégeket fogadni, és kiemelten építenének a konferenciaturizmusra.
Módosítás dátuma: 2017. december 13. szerda, 15:18
2017. december 07. csütörtök, 15:03
adminisztrátor
A Bakonyban, bármerre járunk, nagyszámú, „séd”-nek nevezett vízfolyással találkozunk. A „séd” ősi magyar szó, mai jelentése „patak”, és ezen a környéken leggyakrabban ezt használták őseink a vízfolyások megnevezésére.
Mélyen a Bakony erdeiben, Bakonybéltől északnyugatra, Királykapu környékén számos ilyen séd ered, hogy elvigye a bakonyi források vizét távoli tájainkra.
Számtalan kisebb-nagyobb forrás vizét gyűjti össze ezen a területen az Öreg-séd, a Vörös János-séd, a Szalai-séd, a Hamuházi-séd és a Som-berek-séd, hogy aztán a Gerence-patakba torkolva, hosszú utat megtéve vizüket a Duna szállítsa tovább. Bakonybél községtől délnyugatra pedig a Fekete-séd igyekszik a Gella-patak felé, hogy vele együtt a Gerencét elérve csatlakozzon társaihoz.
Nem egy séden közülük mesterségesen apró tavacskát duzzasztottak, amelyek azóta természetes bájukkal, a Bakonyban ritkaságnak számító vízi élőhely együttesükkel, védett vízinövényeikkel, hüllőikkel és kétéltűekkel csábítják a völgyekben megcsillanva a csendesen szemlélődő vándorokat.
A terület legnagyobb vízfolyása a Gerence-patak, mely Zirc-Akli környékén ered. Látványos szurdokvölgyet alakított ki Bakonybéltől néhány km-re délkeleti irányban: a Kerteskői-szurdokot, ahol 30-40 m magas sziklák és a patakmeder embernyi kőgörgetegei között eltörpül a látogató. A patak innen aztán megszelídülve ér be a faluba és lágyan csörgedezik annak házai között, hogy aztán sok-sok km-t megtéve a Marcalban folytathassa útját.
A La Liste olyan nemzetközi gasztronómiai lista, melyet nem csupán egy szakmai zsűri véleménye alapján, hanem a fogyasztók, az előkelő gasztronómiai kalauzok (többek között a Michelin és a Gault-Millau) és bloggerek értékelése alapján állítanak össze, írta a france.fr honlap alapján a Travelo.hu.
A La Liste algoritmus alapján rangsorolja az éttermeket, mégpedig úgy, hogy 550 szaklap és étteremkritikus értékelését veszi figyelembe.
A világ legjobb étterme a párizsi Monnaie de Paris lett, élén a három Michelin-csillagos Guy Savoy-jal, aki többek között olyan kreációkkal vált híressé, mint a szarvasgombás articsóka leves, szarvasgombás leveles tésztával kínálva. Alain Ducasse séf Plaza Athénée étterme a harmadik helyen végzett.
A 2018-as lista vezető országa ismét Japán lett, hiszen 134 étterme került fel a listára, őt követi Kína (123). 118 éttermével Franciaországé lett a harmadik hely, melyet az USA követ (88). Európában Spanyolország (67), Olaszország (55), Németország (52) és Svájc is erősen képviselteti magát 38 étteremmel.
A magyarok közül az encsi Anyukám Mondta, a budapesti Borkonyha, az Onyx és a Costes került fel a rangos listára.
Csütörtök délután 16:45-kor már kilencedik alkalommal indították útjára a budapesti fényvillamost.
A legendás UV-t 39 ezer ledizzó diszíti. A lámpafüzér három és fél kilométer hosszú. Ezt a BKV Zrt. dolgozóinak kétszáz munkaórába telt feltenni az 1964-ben gyártott, a forgalomból már kivont villamosra.