Itthon - Belföldi Utazási Magazin

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Főoldal

Vége a siófoki rombolásnak

E-mail Nyomtatás PDF

 Újra 120 védett épület van Siófokon, írta meg az Alfahír.hu. A képviselő-testület véget vetett annak a 2005 és 2014 közötti gyakorlatnak, hogy patinás Balaton-parti villákról vette le sorra a város a helyi védelmet, majd elbontották és apartmanházak épültek a helyükre...

 

1992-ben még 110 védendő helyi építészeti értéket vett lajstromba a siófoki városháza, ennek 1997-es felülvizsgálata során  67-et hagytak a listán.
Drasztikus csökkenés 2005-ben, a „társasházi bumm” tájékán következett be, ezt követően már csak 18 helyi értéket tartott az akkori képviselő-testület védelemre méltónak. Most újra helyi védelem alá került a korábbi „Palik-villa” is, melyben nemrég még a Palik László, Marsi Anikó házaspár lakott; sajtóhírek szerint 310 millió forintért árulják és az egyik bulvárlapban azt mondta nemrég egy ingatlanforgalmazó: megérné elbontani és társasházat építeni a helyére. Az egyébként a tévés házaspár beköltözése előtt korhűen helyreállított villa  eredendően Vágó Pál festőművészé volt, az akkor parcellázott tópart első villáinak egyike, az 1800-as évek végéről.

S védett immár a Karinthy-villaként emlegetett hajdani Vitéz-panzió is; nyolcvan éve ebben halt meg Karinthy Frigyes. Az ingatlant 2013-ban a város önkormányzata hirdette meg eladásra 114 millió forintért, de végül nem kelt el. 

 
Főoldal

Hirdetés

Hirdetés