Itthon - Belföldi Utazási Magazin

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Főoldal Vízpart Állóvizek

Vízibivalyok földjén

E-mail Nyomtatás PDF

 A természet és a vizek romantikájának egészen más formájával találkozhatunk a Kis-Balaton partján is. A nagykócsagok, szürke gémek, kormoránok birodalmában, fokozottan védett élővilágának gyűrűjében hozták létre a kápolnapusztai bivalyrezervátumot. Kétszázhuszonöt őshonosként számon tartott bivaly, Magyarország legnagyobb bivalyállománya él itt. 

 

 

 Ahogyan Amerikában a bölények úgy a Kis-Balatonnál a bivalyok vonzanak mind több turistát. Évente 50 ezernél is többen keresik fel a rezervátumot, ahol a hatalmas állatokat testközelből lehet megismerni, sőt a bátrabbak akár meg is lovagolhatják őket. Szinte leírhatatlan élmény, amikor a bivalycsorda a legkisebb neszre is egyszerre emeli fel a fejét a legelőn.  Persze a rodeó élmény azért elmarad, hiszen a bivaly az egyik legjámborabb jószág. Legszorosabb kapcsolatuk a pásztorral van, akinek a kezei között valósággal megszelídülnek ezek a határozott jellemű állatok. Szinte hihetetlen, de télen akár öt körbála szénát is elfogyaszt egy bivaly. A vadbivaly ma már csak Kelet-India mocsaraiban él. Kínában háziasították majd Indiában és Mezopotámiában is megjelent a házibivaly. Innen került Európába Spanyolországon és Görögországon keresztül. A történelmi Magyarországon a XX. század elején még 155 192 bivaly élt. Elsősorban a mai Somogy és Zala megye nehezen járható, nedves, sáros területein használták hihetetlen erejét. A bivaly igénytelen állat, megeszi a kákát, a nádat a szittyót és a mocsári füveket. A 500-800 kilós jószág szaglása hihetetlenül kifejlett, az emberénél akár ezerszer is jobb. A bivaly öko-állat, ami a mai világban nem utolsó szempont. A legeltetés során kiváló fűnyírógép, közben folyamatosan trágyázza a talajt és odavonzza a madarakat, rágcsálókat. Kell ennél tökéletesebb biogazdálkodás? Az itt tartott 250 állat mellől nem maradhatnak el a hagyományos terelőkutyák. Igaz a villanypásztor segít egy helyen tartani a csordát, azért a pulik már alig várják, hogy kicsit megmozgassák őket.

A porcelánfehér bivalytej, kellemes ízű, hamarabb alszik meg, mint a tehéntej és vitamintartalma és zsírtartalma is nagyon magas 6 liter tejből 1 kg sajtot is tudnak készíteni. Híres bivalytejből készült sajt a mozzarella, a feta és a cheddar. Húsa nem olyan értékes, mint a szarvasmarháé, kevésbé porhanyós. viszont több foszfor és vas van benne, mint a marhahúsban. A bivalyborjúhús viszont kiváló. Aki evett már bivalyború-bécsit az esküszik rá. Viszont tülkéből nem lehet kürtöt csinálni, talán ez az egyetlen hibája…

 

Módosítás dátuma: 2012. május 18. péntek, 13:46  
Főoldal Vízpart Állóvizek

Hirdetés

Hirdetés