Itthon - Belföldi Utazási Magazin

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Főoldal Régiók Budapest és Közép-Dunavidék

VENDÉGLÁTÁS - nagybetűvel

E-mail Nyomtatás PDF

 A rengeteg pizza, giros, és bigakármi után azt mondtuk: ez így nem mehet tovább. Együnk már valami igazán finomat! Olyan, hazai-félét. És persze, nem csak úgy behajigálva, kutyafuttában. Nem! Az igazi étkezésnek meg kell adni a módját: terített asztal, barátságos hangulat, nyugalom és kényelem…

 

Tudják-e milyen az igazi magyaros vendéglátás? Vajon, az igazi hungarikumnak számító hazai ételeink hány vendéglő étlapján szerepelnek? Mert az idelátogató külföldiek már lassan jobban tudják milyen az igazi gulyás, halászlé, túróscsusza és fatányéros, mint mi magunk. Őket ugyanis elviszik ezekre a helyekre. Hogy hová? Például Lajosmizse mellé, a Tanyacsárdába.

Nem kell messzire mennünk, az 5-ös úton dél felé haladva 71 kilométert, részünk lehet abban, amiről a fentiekben szóltunk. El sem lehet téveszteni, hiszen az út melletti, nagybányai festőket idéző, nádfedeles csárda még a kevésbé éheseket is megállítja. Igaz, betyárok nem iszogatnak a faragott asztalok mellett és a pandúrok lovai sincsenek kikötve a parkolóban, de a számtalan autó jelzi: itt nem hagyják, hogy a fáradt vándor üres gyomorral távozzon.

 Az alföldi tanyavilágban, az egymástól távol, szétszórtan élő emberek számára a Csárda nem pusztán étkezőhely volt. A falak között társasági élet folyt, itt találkoztak egymást régen látott ismerősök, üzletek köttettek és hírek cseréltek gazdát. Aki itt megállt, az nem sietett tovább azonnal. Evett, ivott, pipázott – akár több napra is megszállt. Márpedig a vándort illik megvendégelni, jól tartani, kiszolgálni – egy kicsit családtagnak tekinteni.

Ez a magyaros vendéglátás lényege.

A Tanyacsárda gasztronómiai kalendáriuma az év szinte minden napjára terített asztalt varázsol. A szárnyasoktól, a vadakon és halakon át, a zöldségekig és gombáig, itt szerepel a hazai kulinária színe-java. Ilyenkor derül ki milyen gazdag a hazai konyha!

Csak egy kis kedvcsináló: Köménymagos – fokhagymás mangalica sült oldalas vöröskáposztával, hagymás tört burgonyával. Esetleg a töltött gúnár fertály, birsalmás párolt káposztával, vagy netán a pontyfilé joghurtos laskagomba-mártással.

Sőt, ennél sokkal több, mert a vendég itt ételen és italon kívül mást is talál. Olyan élményeket, amelyek mindenki számára feledhetetlenné tesznek egy pusztai kirándulást. Évről-évre az ünnepekhez és jeles napokhoz kapcsolódva nézhetjük meg a programokat: az ökörsütést, a lovasbemutatót, a pusztaolimpiát vagy télen a szánozást a pusztai homokbuckák között. Sok gyerek számára már csak itt van lehetőség, hogy őshonos állatokat lásson – ráadásul eredeti környezetben. Nem véletlen, hogy ezt a hangulatot, a kalandokat mind többen választják kikapcsolódásul baráti társaságok, cégek is. A közös élmény összehozza a csapatot.

Ez az a titok, amiért évente százezrek zarándokolnak el ide.

 

Módosítás dátuma: 2012. május 22. kedd, 15:09  
Főoldal Régiók Budapest és Közép-Dunavidék

Hirdetés

Hirdetés