Itthon - Belföldi Utazási Magazin

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Főoldal Régiók Nyugat-Dunántúl

Kastélyromantika

E-mail Nyomtatás PDF

A romantika, a békés kikapcsolódás és a csend kedvelőinek nem is lehetne pompásabb úticél, mint Röjtökmuzsaly. Hogy távol esik a világ zajától? Van, amikor éppen ez a legfontosabb szempont. Az évszázados kastélyszállónál nincs jobb hely egy meghitt együttlétre…

 Az Ikva patak és a szemet pihentető dombok adják a keretet, a XVII században épült kastély pedig a hangulatot. Az ember egyszerre élvezheti a múlt levegőjét és a mai kor minden kényelmét. Mindezt tökéletes harmóniában.
A valamikor gyermeküdülőként funkcionáló Verseghy-kastély úgy mesél az évszázadok történetéről, hogy közben észrevétlenül kényeztet el a szállodák minden kényelmével. A parkban sétálva elénk tárul a kert, ahol egykor pompás főúri élet folyt. A valamikor udvarházként, vadászházként funkcionáló épületet 1750-ben építtette át Felsőbüki Nagy Pál, az akkor divatos romantikus-klasszicista stílusban. A nagy reformer halála után az Ürményieké lett a birtok. Ekkor járt itt gróf Széchenyi István, aki elragadtatással írt naplójában a röjtöki kastélyról. A századok során kézről kézre járt és minden tulajdonos rajta hagyta kézjegyét. Még Mária Terézia császárnő is járt itt.
1926-ban Verseghi Nagy Elek vatikáni magyar nagykövet lett az új tulajdonos. Ekkor nagy átalakítások indultak. Az ő idejében alakították ki a kastély körüli parkot, ekkor épült a nagy úszómedence, melyet Hajós Alfréd tervei alapján készítettek. Mellette állt a kis japán ház, mely az egész Dunántúlon egyedülálló volt. Az udvart szabályos alaprajzú franciakert díszíti, a déli homlokzathoz csatlakozik a kis zárt kert, medencével és szökőkúttal.
A kastélyba lépve ma is megcsodálhatjuk a hall korabeli faburkolatát, a csodálatos márványcímeres kandallót. Az emeleti szalon érdekessége, hogy az itt látható bútorok Bonaparte Lajos király, Napóleon testvérének amszterdami palotájából kerültek ide. A történelem játéka: Amszterdam és Röjtökmuzsaly. A parkban ma is látható kishidat a német iparmágnás Thyssen család ajándékozta az akkori tulajdonosnak
A kastély a 30-as években igazi társasági hely volt: megfordultak itt politikusok, miniszterelnökök, főrendek.
A négycsillagos szálloda 2000 szilveszterén nyitotta meg kapuit, a lehető legtöbbet megtartva a hangulatos eredeti kastélyból. Megtartották a hátsó udvar barátságos tetőkonstrukcióját és itt alakították ki a szaunát. Megépült az uszodaszárny, mely sokszögű formájával, üvegezésével szinte a kertbe helyez minket.
Ma Európa egyik legszebb szállodájában élvezhetjük a kényelmet és az egyedülálló hangulatot, Soprontól mindössze 20 km távolságban. Egy igazi Álom luxus kivitelben. A vendégért luxusautót küldenek, aki a kastélyt akár "kölcsön is veheti" néhány napra, hogy átélje a régi idők fényűzését. Mint kiderült a romantikáért itt a legkülönlegesebb kívánságok is teljesülhetnek. Egy alkalommal az egyik legszebb szobát rózsaszirmokkal borították be, hogy a leánykérés még tökéletesebb legyen. Persze nem csak a szerelmespároknak jár a kiemelt bánásmód, hiszen a kastélyszállodába egy ízben több millió svájci frank értékű gyémánt érkezett egyenesen a cannes-i filmfesztiválról. A felkérés egy ékszerbolttól jött, amely a rózsaszín gyémántokat néhány különleges vendégeknek kívánta bemutatni.
A Romantik Hotel Szidónia nem csak hangulatában egyedi, de magában elhelyezkedésében is egy "röjtött kincs". Körbe öleli falait a történelemi és földrajzi ritkaságok sokasága. A szub-alpesi oxigén dús levegőben élmény a gyaloglás, futás, teniszezés, röplabdázás, ping-pong és egyéb közkedvelt sportok művelése, és erre mind-mind lehetőséget ad a kastély nagyszerűen előkészített és felszerelt parkja.
A 7 Hektáros Szidónia Őspark egy csodálatos arborétum, ahol aranyhalak úszkálnak a tóban, vadkacsák népes tábora tüsténkedik naphosszat, őzikék, galambok, kecskék, nyulak várják állatbarát vendégeket.. Nem utolsó sorban a kastély őrzője, Rick várja nagy szeretettel látogatásukat, de sétáik során elkísér minket Aliz, aki egy igazi és egyedi kastélymacska. Érdekesség, hogy a kastély vízellátását 1931 óta a mélyfúrású kúti-víz biztosítja 34 méter mélyről. újjá éledt egy páratlan értékű, több mint 300 éves Muzsaji Vízimalom. Itt található a is, ahol a füstös konyha kemencéjében, vagy faszénen készítik a háztáji mangalica malacot, libát, kapirgáló csirkét, vagy házi kacsát. Valódi bodzaszörp, málnaszörp és citromos limonádé is kapható.
Bármerre is indulnánk, minden ösvény egymagában egyedi útvonal, amelynek során felfedezhetjük, a Fertő tó csodálatos és egyedi növény és állatvilágát, áthajózhatunk a csodás Ausztria tájaira, megtekinthetjük a Fertőszéplaki falumúzeumot, de útba ejthetjük Nagycenket is ahol a vasútmúzeum csodás régi mozdonyai, valamint a történelméről is híres nagycenki kastély és arborétum is várja bennünket. Útközben Röjtökön és Muzsajon, Ebergőcön és Sopronhorpácson megpihentethetjük lelkünket gyönyörködtetve a kis falvak egyedi stílusban és formában megépített templomaiban gyönyörködve.
Ha pedig belefáradtunk a barangolásba a kastélyszálló igazán elkényeztet bennünket gasztronómiával, pompás boraival. Belekóstolhatunk a napfény ízébe a Valentin étteremben, mely a 200 éves platánfánk panorámájával, lenyűgöző terasszal, kínál felüdülést kora tavasztól késő őszig. És nincs jobb hely egy meghitt beszélgetésre, mint a Henrik kávézó.
A Szidónia egy különleges „röjtökhely”, melyet érdemes felfedezni, mely új életre kelt álmából. 2003-be Európa húsz kastélyszállodáinak egyikévé választották, 2005-ben pedig elnyerte az év wellness szállodája címet.

 
Főoldal Régiók Nyugat-Dunántúl

Hirdetés

Hirdetés