Itthon - Belföldi Utazási Magazin

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Főoldal

Már nem engedik le a Balaton vizét

E-mail Nyomtatás PDF

 Megkezdték a Sió-zsilip elzárását szerdán, bár a Balaton vízállása még magas – írta meg a napi.hu. A folyamat hetekig fog tartani - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. A cél az, hogy kellően magas vízállással induljon a balatoni szezon, és száraz nyár esetén is elég víz maradjon a tóban a nyár végéig - jelezte a szóvivő.

 

A Balaton vízállása hetek óta magas, mert februárban és márciusban jelentős mennyiségű csapadék hullott a térségben. A tó átlagos vízállása még szerdán is 131 centiméter volt, meghaladva a 120 centiméteres szabályozási vízszintmaximumot.

A zsilipen március óta eresztik a vizet, április 22-ére az előzetes becslések szerint 128 centiméter lesz a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva. (A Balaton átlagos vízmélysége 3,8 méter.)

A vízeresztéssel egyidejűleg most megkezdték a zsilip elzárását. A leengedett víz mennyiségét ugyanis csak lassan lehet csökkenteni a Sió medrének védelme érdekében -  mondta Siklós Gabriella az MTI-nek.

A zsilip elzárását az is indokolja, hogy két napja a melegedés és a szél hatására megnőtt a párolgás, így a Balatonba már kevesebb víz érkezik, mint amennyi távozik - tette hozzá a szóvivő.

 

Módosítás dátuma: 2018. április 12. csütörtök, 09:30  
Főoldal

Hirdetés

Hirdetés