Itthon - Belföldi Utazási Magazin

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Főoldal Régiók Balaton

Balatoni egzotikum - Salföldi Major

E-mail Nyomtatás PDF

 Ki hitte volna, hogy egyszer egzotikus lesz a ló, a rackajuh, a szürkemarha, bivaly és az őket terelő pásztorkutya látványa? A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik központja a Salföld. 

A nevében is a honfoglalás korát őrző kis falu határában, a Káli medence tó felöli oldalán, gyönyörű panoráma és igazán különleges környezet csábít túrázásra, fotózásra. Az itt kialakított major az őshonos magyar háziállatfajták bemutatóhelye. A városból kiszabadult turisták igazi parasztudvarban csöppennek a magyar egzotikumok közé. Persze, ha már itt vagyunk, akkor nemcsak látni, de megsimogatni és barátkozni is lehet mindent, ami a szemünk elé kerül.
A régmúlt időkben ha valakit ledöntött a lábáról a betegség természetesen nem rohanhatott a közeli benzinkúthoz vagy patikába. Sőt a legtöbbször még orvos is csak a sokadik városban rendelt. Ilyenkor kerültek elő a helybeli füvesemberek. A parasztporták veteményeskertjében éppúgy megtermett a gyógynövény, mint a parasztkonyhák összes fűszere. Csak le kellet érte hajolni. A Salföldi major fűszer- és gyógynövénykertje igazán illatos látványosság.


A Majorból kocsira szállva eljuthatunk a közeli kőtengerekig, és a falutól nem messze az erdőben megbúvó pálos kolostor romjaihoz.
És ha már itt vagyunk akkor nem lehet kihagyni a csikósbemutatót, a hozzá járó pálinkával és meleg pogácsával. A bemutató végén, aki tud és elég bátor ingyenesen pattanhat lóra.
 

 

 

 
Főoldal Régiók Balaton

Hirdetés

Hirdetés